
-
Priprema10 min
-
Kuhanje1 h
-
Broj osoba6
Ukusan i kremast rižoto s ljutikom i parmezanom je pravi klasik italijanske kuhinje koji se lako priprema kod kuće. Ljutika daje bogat, slatkast ukus, dok arborio riža i parmezan čine ovo jelo savršeno kremastim.
Sastojci
Koraci
Na rastopljenom maslacu u širokoj tavi pržite ljutiku dok blago ne porumeni.
Dodajte isjeckani peršun pa kratko propržite.
Dodajte rižu i pržite miješajući 1–2 minute da upije masnoću.
Po malo dodajite pileći temeljac (uvijek po 1 kutljaču), miješajući stalno. Svaki put sačekajte da riža upije tečnost prije nego što dodate novu.
Kuhajte na srednjoj jakoj temperaturi oko 40 minuta, dodajući temeljac po potrebi.
Na kraju začinite po ukusu i umiješajte parmezan. Poslužite odmah, dok je toplo. Prijatno!
Rižoto s ljutikom i parmezanom
Sastojci
Follow The Directions

Na rastopljenom maslacu u širokoj tavi pržite ljutiku dok blago ne porumeni.

Dodajte isjeckani peršun pa kratko propržite.

Dodajte rižu i pržite miješajući 1–2 minute da upije masnoću.

Po malo dodajite pileći temeljac (uvijek po 1 kutljaču), miješajući stalno. Svaki put sačekajte da riža upije tečnost prije nego što dodate novu.

Kuhajte na srednjoj jakoj temperaturi oko 40 minuta, dodajući temeljac po potrebi.

Na kraju začinite po ukusu i umiješajte parmezan. Poslužite odmah, dok je toplo. Prijatno!